Сповідь по довгих роках: 8 простих порад

Не треба багато, аби віднайти сердечний мир.

 

1. Не чекай довше.

Зважся! Ти достатньо довго відкладав це рішення. Ніколи не почуватимешся по‑справжньому готовим, а подумки ти вже стільки разів це робив. Окрім того, навіщо тягнути цей тягар? «Ми вас благаємо замість Христа: примиріться з Богом!» (2 Кор 5, 20).

 

2. Май мету перед очима.

Пам’ятай, що ти йдеш миритися, а не розраховуватися. Бог — не бухгалтер. Він не збирається тебе покарати. Немає гріхів, яких неможливо простити, коли людина просить прощення! «І як він був ще далеко, побачив його батько його і, змилосердившись, побіг, на шию йому кинувся і поцілував його» (Лк 15, 20).

 

3. Молись як умієш.

Молись як можеш, найкраще — своїми словами. На тебе чекає той самий Бог, до якого ти молишся, якого потребуєш, відчуваючи, що Він є самим добром і тільки добро може зустріти тебе з Його сторони. «Милосердний Господь і добрий, повільний до гніву і вельми милостивий» (Пс 103, 8).

 

4. Зберися з думками, як завжди.

Перечитай Декалог і подумай, заповідь за заповіддю, що ти зробив поганого, що занедбав, кого скривдив, яким ти був стосовно Бога, людей і себе самого. Не прив’язуй надмірної уваги до готових іспитів сумління, які перелічують усі можливі гріхи. Вони нерідко вводять у помилку, закладаючи, що все назване — однаково важливе.

 

5. Знайди сповідника.

Не йди до випадкового священика! Зберися краще до когось, кого тобі порадили, або кого сам вибрав, навіть якщо критерії вибору суб’єктивні й відомі тільки тобі. Скажи, чому тебе не було так довго і чому приходиш сьогодні. Згадай про свої побоювання і труднощі.

 

6. Тримайся конкретики.

Ти не зобов’язаний перерахувати геть усе. Для повної та законної сповіді достатньо визнати тяжкі гріхи — які стосуються Декалогу, скоєні свідомо і з вибору. «Бог більший, ніж наше серце, і Він усе знає» (1 Йн 3, 20).

 

7. Не виправдовуйся.

Не бійся почутися відповідальним, або й винним, за скоєне. Ти не мусиш пояснювати, як там було, або виправдовуватися. То Бог хоче тебе виправдати і прийняти. «Бог у Христі примирив собі світ» (2 Кор 5, 19).

 

8. Іди дорогою віри.

Як уже будеш посповіданий, то пам’ятай, що найважливіша є твоя віра. Піклуйся про неї через молитву, читання Біблії і таїнства. Виражай свою віру в конкретних рішеннях.

За матеріалами: dominikanie.pl 

Джерело: CREDO

Коментування заборонене.