20 приводів читати Біблію

«Незнання Святого Письма є незнанням Христа».
«Християнин, який не живиться Писанням, – не живе». (св.Єронім)

 

      1. Майже кожен з нас носить із собою мобільний телефон. Навіщо? Бо ми хочемо бути доступні для тих, хто до нас подзвонить, і самі хочемо мати доступ до них. Коли хтось тобі каже: «Приїдь до мене», а ти дороги не знаєш, то інколи той, хто запрошує, додає: «Візьми з собою телефон, і як будеш уже доїжджати – я підкажу, як їхати». Хіба в такій ситуації поставишся до цих слів легковажно і залишиш телефон удома? Або, скажімо, ми чекаємо на дуже важливу й термінову інформацію. Якщо справа стосується нашої сім’ї, здоров’я чи праці – хіба ми вимкнемо телефон? «Божим телефоном» є Святе Письмо. Через Біблію Бог хоче передати нам важливі справи і покерувати нашим життям. А ми ж бо так рідко зазираємо до Біблії, так рідко носимо з собою цей «Божий телефон». Змінімо це! Бог до тебе дзвонить! ВІДПОВІСИ?

Відкривай серце Бога в словах Бога (св.Григорій Великий).

      2. О Боже мій, як це так діється у цьому бідному старому світі, що Ти такий великий, а ніхто Тебе не знаходить, що Ти так голосно кличеш, а ніхто Тебе не чує, що Ти так близько, а ніхто Тебе не помічає, що Ти жертвуєш себе кожному, а ніхто не знає Твого імені?Люди втікають від Тебе і кажуть, що не можуть Тебе знайти, повертаються до Тебе спинами і кажуть, що не можуть Тебе побачити, затуляють вуха і кажуть, що ніхто не може Тебе почути (Ганс Денк). Нехай цей текст дасть тобі розуміння, наскільки важливим є пізнання Божих Слів, аби ти не опинився серед тих, про кого говорить цей автор. Будь серед тих, про кого розповідає апостол Йоан (пор. 1 Йн 1,1-3).

      3. Біблія – це лист Бога до людей (св.Григорій). Якщо ти не читаєш Біблії, то немовби викидаєш лист у кошик, не відкривши. Якби королева Великої Британії написала до тебе, хіба ти не прочитав би з цікавістю? Напевно також і з радістю, турботливо й уважно. Ти отримав листа. Не від якогось земного владаря, а від Царя Небес. Однак ти майже гордуєш цим даром, таким безцінним скарбом! Щоразу, коли читаєш Євангеліє, сам Христос промовляє до тебе. Коли читаєте – молитеся до Нього і розмовляєте з Ним (св.Тихон, православний єпископ). Немає такого вчення, яке було б краще, цінніше й важливіше, ніж текст Євангелія. Замислюйтеся над ним і дотримуйтеся того, чого власними словами вчив наш Господь і Вчитель, Ісус, і що виконував своїми вчинками (св.Цезарія). Євангеліє – це Христос (Одкр 19,13) – Амелянус.

      4. ІІ Ватиканський Собор: від початку творіння Бог провадить діалог із людиною, а Святе Письмо є саме одним з елементів цього віковічного діалогу. Отож якщо хтось насправді хоче розмовляти з Богом, то не може не визнавати Його слів, що були записані саме у Святому Письмі, й записані не задля самого запису, а для того, щоб бути пізнаними. Не пізнавати їх – це немовби затуляти вуха у присутності того, хто говорить. Ви вже чисті – словом, яким Я промовляв до вас (Йн 15,3). Всі… чудувалися словам ласки, які линули з вуст Його (Лк 4,22).

      5. Святіший Отець Бенедикт XVI: Не знаючи Біблії, ми вподібнюємося до людини, яка рухається в темряві. Слово Біблії – це світильник, за допомогою якого можна роздивитися дорогу (пор. Пс 119,105). Папа підкреслив це, кажучи: Нікому ніколи не можна забувати, що Слово Боже є світильником для наших кроків і світлом на нашому шляху. Ревне читання Святого Письма, супроводжуване молитвою, робить можливою ту інтимну розмову, в якій через читання людина чує Бога, Котрий говорить, а через молитву відповідає з довірливою відкритістю серця. І ти мусиш тут визнати, ЧИ НАЛЕЖИШ ДО ЦЕРКВИ, а чи до якоїсь секти, яка каже, що не треба вивчати Слово Боже, що достатньо просто ходити до храму. Висловлювання Йоана Павла ІІ і Бенедикта XVI повинні мобілізувати тебе до творення біблійних кіл у своїй парафії. Принесеш велику радість своєму настоятелю, він буде задоволений, що нарешті хтось відреагував на те, що так часто повторювалося в проповідях… («Маючи очі, не бачимо; маючи вуха, не чуємо».)

      6. Я вражений втратами, що їх зазнають душі, які занедбують читання Святого Письма (Падре Піо). Незнання Святого Письма є незнанням Христа (св.Єронім). Ми молимося: нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Питання звучить так: «Яка воля?» Як я маю пізнавати волю Бога Отця? Пізнавання волі Божої – це пізнавання Божих Слів, записаних у Святому Письмі. Це систематичне вивчення Біблії. Якщо ти знаєш якийсь інший спосіб пізнавання волі Божої, то дуже прошу – розкажи мені про це! Церква посилено й особливо нагадує всім вірним, щоби через часте читання Святого Письма набували найвищу цінність – пізнання Ісуса Христа (пор. Флп 3,8). Це цитата з Катехизму Католицької Церкви (п.133). Варто зазирати не тільки до Біблії, а й до ККЦ.

     7. Говорити «я не читаю Біблії, бо деякі не читали, а святими все одно стали» – це слухатися нашіптувань лукавого. Коли Папа на аудієнції сказав: «Вивчайте Слово Боже» – тебе в Римі не було, але це було сказане також і для тебе. Отці Церкви говорять про обов’язковість вивчання Слова Божого. Ти почув ці слова сьогодні. Чому ж кажеш, що «це тебе не стосується»? Бог сьогодні діє не так, як століття тому. Ми всі маємо доступ до Біблії. Сьогодні Бог з неба поглядає на синів людських, щоб подивитись, чи є розумний, що шукає Бога (Пс 53,3). То лиш від тебе залежить, яке приймеш рішення: Бог чекає на твоє рішення (пор. Мк 4,14-20; Йн 5,24; Йн 12,48). Не зволікай! Пізнай волю Божу!

      8. Єдиним, що безумовно необхідне для спасіння, є наше освячення. Його ніщо не замінить: ми нічого не можемо дати Богові замість освячення. Ми маємо освятитися – заново народитися зі Святого Духа. Без пізнання Слова Божого не можна освятитися. Пробувати освятитися, не знаючи Святого Письма, це немовби взятися керувати реактивним літаком, не знаючи основ пілотування, або ніби лягти на операцію з пересадки серця до когось, хто навіть не є лікарем. Це так, якби дошкільняті дали увімкнену бомбу, аби малюк її знешкодив. Святе Письмо є курсом, лекціями, які навчають нас, як ми маємо освятитися. Ми читаємо різні порадники, інструкції з користування, куховарські книжки, але не вивчаємо цієї однієї, найважливішої: ІНСТРУКЦІЇ З ОБСЛУГОВУВАННЯ НАШОЇ ДУШІ (пор. Мк 8,38).

      9. Якщо прагнемо переміни свого життя з матеріального на духовне, то мусимо сягнути по «будівельний матеріал», сировину, сповнену духовності. Таким матеріалом є Слово Бога – слова, написані під натхненням Святого Духа. Ми повинні вивчати Слово Бога. І тоді станеться так, як читаємо: «І буде останніми днями, – каже Бог, – Я виллю мого Духа на всяке тіло. Ваші сини й ваші дочки будуть пророкувати, і ваші юнаки будуть бачити видіння, і старшим вашим сни будуть снитись» (Діян 2,17). Хочеш пізнати в своєму житті цю обітницю? Запрошую тебе до спільних старань про це. Якщо Бог обіцяв – Він виконає! Будемо взаємно одне одного підтримувати. Бог хоче вилити свого Духа на всіляке тіло – на нас також! (пор. 1 Кор 1,5-8).

      10.Під час своїх молитов я затримуюся насамперед при Євангелії: в ньому знаходжу все, що необхідне для моєї бідної душі. Я відкриваю в ньому постійно нове світло, прихований містичний сенс (св..Тереза). У Святому Письмі кожен може знайти, якщо лиш шукає, відповіді на питання, що його мучать. Це слова св.Григорія. Певно, і в твоєму житті не бракує ситуацій, у яких ти шукав відповідей. Стільки питань постає щодня! Бог дає відповіді. Купи собі Святе Письмо, як ліки для душі. Постарайся принаймні про Новий Завіт: Євангеліє, Діяння Апостолів, Послання – як про своїх постійних учителів (св..Йоан Золотоустий).

      11. Як я оцінюю Святе Письмо у своєму житті? Чим воно є для мене? Чи воно насправді є книгою мого життя, компасом мого життя? Скільки ж то людей були визволені завдяки Святому Письму! Скількох же людей ця наша свята книга змінила! Зміни і своє життя, лишень схилися над Святим Письмом, тільки-но читай Святе Письмо. Чим воно є? Біблія написана для того, аби ми були спасенні. Бог написав цей лист любові, бо Він любить нас і хоче нас навчати, давати вказівки, як жити і які рішення приймати. Але ми цього листа, який має бути конституцією нашого життя, просто не знаємо. Повернімося до Святого Письма, нехай нас оживить Дух, Який колись наповнив людський розум (о.Ян Качмарек СМ).

      12. Якщо ж, як каже апостол Павло, Христос є міццю Божою і мудрістю Божою, то той, хто не знає Писання, – не знає ані міці Божої, ані Його любові. Ісус висилає своїх учнів до міст і сіл, до людей, аби учні проголошували їм новину про Христа, про Боже Царство. Ми також вислані, кожен на свою ниву, для євангелізації світу, але без знання Святого Письма це неможливо. Чому? Бо слухати слово – це наставляти вітрила на подув Духа, не знаючи, до якого берега людина добереться (св.Єронім). Віра зі слухання, а слухання через слово Христове (Рим 10,17). «Ти можеш робити те, чого я не зумію. Я можу робити те, що тобі не вдається. Разом ми можемо для Господа Бога здійснити щось абсолютно прекрасне» (Мати Тереза з Калькути). Запрошую тебе: зробімо щось спільно для Господа Бога, а також у справах нашої віри, нашої Церкви.

      13. Не хотіти слухати мовця – це погорджувати ним. Пізнаючи Слово Боже, ти виявляєш повагу і любов до Бога! Пізнавати Слово Боже – це не втрата часу, як порожнє читання газет або жадібний перегляд телепрограм і т.п. Це дотримання першої, найважливішої заповіді: Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю (Мт 22,37).

      14. Біблія показує нам чимало важливих і обов’язкових у нашому житті ситуацій, речей, справ. Ми йдемо життям без необхідних нам Божих вказівок, за взірець життя приймаємо те, що нам дає світ. А Ісус сказав: «Коли сліпий веде сліпого, обидва впадуть у яму» (Мт 15,14). Ми, як Адам і Єва, з’їдаємо «яблуко» з дерева мудрості, пізнання добра і зла (пор. Бут 3,1-7), і самі, без Божих вказівок, рушаємо вперед. Нам видається, що ми здобули знання й не потребуємо допомоги. А Ісус каже: «Я – путь, істина і життя!» (Йн 14,6). Читай Святе Письмо. Пізнай путь, істину і життя. Ісус хоче допомогти тобі, для цього Він прийшов (пор. Йн 12,47).

      15. Ті, хто читав Святе Письмо до нас, стверджують, крім усього, що величезною допомогою в індивідуальному читанні текстів є приналежність до Біблійного кола – групи осіб, які регулярно зустрічаються, аби разом читати Біблію та поглиблювати знання її. Це зустрічі, які виникають із надприродних заохочень: ті, хто збирається в Колах, – приходять, керовані любов’ю до Господа Ісуса. Тому й Він сам на таких зустрічах присутній в особливий спосіб і особливо обдаровує учасників благодатями свого Святого Духа, відповідно до залишеної учням обітниці: де двоє або троє зібрані в Моє Ім’я, там Я посеред них (Мт 18,20). Ісус вислуховує все, про що на таких зустрічах ми Його спільно просимо (пор. Мт 18,19) – надто ж якщо просимо про світло Святого Духа (пор. Лк 11,13). Активна участь у Біблійному колі відкриває людині очі, пробуджує приспані доти прагнення (о.Людвік Мицельський , з книжки «Як читати Святе Письмо»).

      16. Сьогодні, по довгих роках, я можу це сказати: треба читати Святе Письмо. Я сам пройшов цей шлях, шлях від людини, яка не знала Слова Бога, до людини, яка це Слово пізнає. Читаємо: буква убиває, дух же оживлює (2 Кор 3,6). Аби Дух міг оживити, Він повинен мати що оживляти! А отже, ми повинні читати Святе Письмо, мати його, бути сповненими Слова Божого. Аби Святий Дух міг нас оживити, аби Він міг у нас діяти, будувати в нас, – для цього обов*язковим є пізнання Слова Бога. Так як дому не можна розпочинати будувати з комина і даху, спершу маємо закласти фундамент і стіни, так і кожен, хто хоче знайти Бога, пізнати особисте заслання Святого Духа, спершу мусить пізнати Слово Боже (пор. Мт 7,7). Через пізнання Слова Божого я даю Святому Духову час і нагоду, будівельний матеріал, необхідний для будівництва. Тоді цей будівельник – Святий Дух, цим матеріалом – Словом Божим, може будувати в нас храм Бога Живого (пор. 1 Кор 3,16-17). Бо на початку було слово – слово, яке стало тілом (пор. Йн 1,1-3).

      17. «Що вам здається більшим і більш знаменитим: слово Бога чи тіло Христа?» (св.Цезарій Арльський). Якщо я хочу дати на це питання правильну відповідь, то мушу відповісти, що слово Бога є ні в чому не меншим від тіла Христового. А тому з такою само турботливістю, з якою приймаємо тіло Христове, уважно слідкуючи, аби жодна часточка не впала на землю, – так само маємо дбати, щоб наші душі не втратили даного нам Слова Бога… (пор. Лк 11,28). Той, хто недбало слухає слова Бога, винуватий такою само мірою, як і той, хто через бездумність допускає падіння тіла Христового на землю. Нехай, отже, Слово Боже, яке – як каже Псалмоспівець – є світильником і світлом на стежках людського життя, допомагає нам відкрити й реалізувати наше життєве покликання, так, «аби серця наші були утверджені в святості як бездоганні перед Богом, Отцем нашим, на прихід Господа нашого Ісуса» (архієпископ Станіслав Гондецький, Митрополит Познанський).

      18. Читаємо: Називаю вас друзями, бо все Я вам об’явив, що чув від Отця Мого (Йн 15,15).Ісус сказав нам усе, а ми не маємо часу послухати, що ж Він сказав! У дитинстві – надто юні, у молодості – надто безтурботні, після першої зарплати – надто самовпевнені, після шлюбної ночі – надто щасливі, після народження дітей – надто зайняті, перед народженням онуків – надто заклопотані, після виховання онуків – надто старі, а коли вивозять нас уперед ногами – то вже запізно… (пор. Вар 4,28). Читаємо: Бог не є Богом померлих, але живих. Дуже помиляєтеся, бо не знаєте Писання ані сили Божої (пор. Мк 12,24-27). Зміни це сьогодні, перестань блукати, пізнай повноту Божої благодаті, Божого благословення! Пізнаючи Писання, перестаєш блукати, оскільки пізнаєш Божу міць (пор. Мк 9,1). Славімо Бога за життя, а не по смерті: Хіба звіщатимуть у могилі Твою милість? (Пс 88,12; пор. Мт 16,24. )

      19. Не кожним десятим, не кожним другим, а КОЖНИМ словом, яке походить з уст Божих, живе людина (пор. Мт 4,4). Скільки слів Отця Небесного ти знаєш? Чи знаєш кожне слово у Святому Письмі,завдяки якому можеш жити уповні й істинно? Читаємо: Було у світі, і світ ним виник – і світ не впізнав його. Прийшло до своїх, – а свої його не прийняли. Котрі ж прийняли його – тим дало право дітьми Божими стати, які в ім’я його вірують (Йн 1,10-12). Не переконуй себе, ніби ти не годишся, щоб учитися, бо в кожному, хто, пізнаючи, приймає Слово Боже, це Слово стає тілом і мешкає в ньому, даючи силу ставати дитям Божим (пор. Йн 1,14). Не позбавляй себе ліків Сили Божої, почни пізнавати вже сьогодні, і відчуєш себе здоровішим. Відчуєш, як ростеш, відчуєш БОЖУ МІЦЬ!

      20. Радієш, що отримав листа? Він справді адресований тобі! Будь ласка, читай його уважно і зацікавлено, оскільки йдеться про «лист від Бога» до тебе, тобто про Біблію. Через Біблію великий і всемогутній Бог говорить до тебе. Він хоче через свого «листа» показати тобі шлях до справжнього щастя, великої радості та вічного життя. Саме тому Він послав на цей світ свого Єдинородного Сина. Він приніс самого себе у жертву, аби стерти твою провину на хресті Голготи, щоб ти міг бути щасливим дитям Божим.

Джерело: CREDO

Коментування заборонене.