10 кроків, що допоможуть навчити дитину молитися

Спільна молитва з дитиною — це життєво необхідний елемент на шляху віри. Якщо ви (батьки чи хресні), готуючи ваших дітей до життя, навчите їх молитви, то дасте їм, безперечно, найбільший подарунок, позаяк навчите спілкуватися з Творцем. Це велика відповідальність — адже можна й позбавити їх бажання молитися назавжди!
Ось кілька корисних порад, що допоможуть нам розпочати.

1. Запровадьте простий розпорядок дня і намагайтесь його дотримуватися.

Ми завжди намагатимемося пропустити те, що стає нудним, — молитву також. Це нормальне явище. Саме тому справді важливо впровадити час на молитву у звичайний план дня вашої дитини — зранку та перед сном, у той самий час, щодня.
Порада: попросіть дитину висловити три речі — за щось подякувати, за щось перепросити, а також попросити благословення у Господа на якусь конкретну справу. Можна закінчити молитвою «Отче наш», «Радуйся, Маріє» і «Слава Отцю». Діти легко звикнуть до такого розкладу та, дорослішаючи, матимуть опору у боротьбі за віру.

2. Допоможіть дитині познайомитися з Біблією.

Візьміть кольорову, красиву Біблію для дітей, ілюстровану, та оберіть одну історію в день для спільного читання. Ставте дитині запитання щодо прочитаного відповідно до її віку. Запитайте, приміром, що могли відчували люди, про яких ідеться в оповіданні? Що це означає для нас сьогодні та як нам слід поводитися?

3. Пам’ятайте: йдеться про взаємини з Христом.

Безперечно, важливо для дітей розуміти, що є добре і що зле, та скартати їх, коли вони бувають нечемними. Однак пам’ятаймо: наша віра — це не перелік дозволених і заборонених учинків. Це відносини з Христом. Молячись разом із дітьми, ви допомагаєте їм заприятелювати з Ісусом. Справжня приязнь є життєдайною; це місце, де кожен може довіритися, відпочити, бути собою і бути щасливим. Варто допомогти дитині зрозуміти, ким є Ісус та як Він любить нас — попри все.

4. «Вбудуйте» молитву у власний день. Покажіть приклад!

План — це важливо; однак допоможіть дитині зрозуміти, що ми можемо молитися скрізь і будь-коли. Іншими словами, покажіть, що молитися — це цілком природно. Помоліться («своїми» словами) перед їдою, приміром. Дитина таким чином почне сприймати молитву як сімейну традицію. Заодно ми так покажемо, що споживання їжі — це щось більше, ніж заспокоєння голоду. Не бійтеся молитися при гостях, на пікніку чи в ресторані, наприклад. Вам може бути незручно, незвично та ніяково, але так ми показуємо, що віра не лише для нас — ми «віримо» не лише вдома чи у храмі.
Немає нічого більш промовистого, аніж те, коли ваша дитина бачить, що ви молитеся — коли все добре та коли, здається, усе йде шкереберть. Наші вчинки навчають набагато краще, аніж наші слова. Ще одна проста порада: скажіть коротку молитву, якщо ваша дитина вдариться: «Ісусе, допоможи їй (йому) почуватися краще. Відправ своїх ангелів, щоби принесли нам мир».
Це вчить дитину звертатися до Ісуса, коли їй боляче. До того ж — повірте — плач припиняється одразу!

5. Діти мають знати, що Боже Милосердя… солодке!

Якщо ваша дитина уже приступила до Першої Сповіді, нехай це не буде одноразовою подією. Створіть їй «умови» сповідатися щомісяця, та й самі не занедбуйте цього таїнства. Після сповіді підіть разом на морозиво чи тістечко, адже Боже Милосердя — солодке, і сповідь потрібно відсвяткувати!

6. Навчіть дітей молитися Розарій.

Розарій — найпростіша та найсильніша молитва, тому пречудово пасує дітям. Він познайомить їх із Марією та допоможе вивчити та пам’ятати таємниці життя Ісуса. Допоможіть дитині виготовити або придбати власну вервичку, подаруйте розарій на день народження або з нагоди Першого Св. Причастя.

7. Поважайте свою дитину і не вимагайте досконалості.

Це ваші діти, ви про них піклуєтеся; однак їхня душа — священне місце, що відрізнятиметься від вашої. Їхня молитва — це розмова лише між ними та Господом. Не треба намагатися силоміць входити до цієї святині. Дозвольте дитині наодинці з собою пережити ці важливі речі. Не впадайте у розпач, якщо ваша дитина не здається вам достатньо «святою». Будьте вразливими до емоцій дітей і не порівнюйтеся з якимось ідеалом спільної сімейної молитви. Згадайте молитву учнів у Гетсиманському саду: Ісус просив їх молитисяіз Ним, та вони усі поснули!

8. Навчіть дитину молитися за своїх ворогів.

Ми всі постійно цього вчимося. Отже, допоможіть своїй дитині молитися за ворогів або тих, хто її ображає. Моліться разом за дітей, що «тероризують» інших. Це також міцне свідчення того, що немає такої проблеми, якої б не вирішив Бог, особливо коли тебе переслідують.

9. Співайте!

Адже це приємно та просто. Співай зі своєю дитиною! Не переймайтеся, навіть якщо вважаєте, що не вмієте співати. Богові байдуже, що ви не потрапляєте в ноти! Діти обожнюють музику, це дає нам безліч можливостей: Ви могли би співати пісні подяки та поклоніння разом в авто; можна використовувати молитву як колискову. Пам’ятайте: традиційні пісні проголошують великі істини нашої віри, це прекрасний спосіб познайомити з ними вашу дитину. Спів допоможе швидше запам’ятати молитви. Це може стати, тим що вони пронесуть крізь усе своє життя як заспокоєння та згадку про Божу підтримку та силу.

10. Відзначайте свята та переживайте літургійний рік удома.

Святкуйте церковні свята, наскільки це можливо. Навіть якщо це буде лише незначний елемент — нехай вирізняється з‑поміж інших; таким чином допоможемо дитині втілювати віру в життя. До прикладу, можна виготовити адвентовий вінок і запланувати особливий час для молитви за вечірнім столом під час Адвенту; створити програму простих читань зі Святого Письма протягом Великого Посту, продовжувати святкувати всі сім тижнів Великоднього періоду, аж по П’ятдесятницю включно.

За матеріалами: Catholic Link
Переклад: Людмила Вишневська, СREDO

Джерело: CREDO

Коментування заборонене.